skip to Main Content

Cognitieve Gedrags Therapie (CGT)

CGT is een therapievorm die zich richt op cognities (gedachtes) en je gedrag. De overtuiging is dat de automatische gedachtes die je hebt bij een gebeurtenis, invloed hebben op je gevoel over die gebeurtenis. Bij psychische klachten is er vaak sprake van negatieve automatische gedachtes, zoals ‘ik doe het ook altijd fout’ of ‘er zal wel iets ergs gebeurd zijn’. Hierdoor ontstaat ook een negatief gevoel, bijvoorbeeld depressie of angst, en vaak negatief gedrag. Bijvoorbeeld als je altijd denkt dat er een ongeluk zal gebeuren als je autorijd (Gedachte), voel je je angstig als je in de auto zit (Gevoel), en ga je autorijden vermijden (Gedrag).

Met de therapeut ga je de gebeurtenissen, gedachtes en gevoelens analyseren, en mogelijke denkfouten ontdekken. Je gaat praktisch aan de slag met het oefenen positieve en helpende gedachtes. Daarnaast ga je kritisch naar je eigen gedrag kijken, je gedrag houdt soms de negatieve gedachtes en gevoelens in stand.

CGT is een wetenschappelijk bewezen effectieve therapie voor veel psychische klachten.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT is een vorm van gedragstherapie. Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben. Niemand wil verdriet, somberheid, zelfkritiek, negatieve gedachten, angst of onzekerheid in zijn leven, maar het is er wel. ACT kan je helpen deze gevoelens te verminderen.

ACT behandeling komt erop neer dat je niet langer tegen de negatieve gevoelens vecht, maar ze accepteert en ermee leert leven. De energie die je daardoor over hebt, kan je besteden aan zaken die je bewust belangrijk vindt. Denk hierbij aan een bal die je onder water duwt: hoe harder en dieper onder water, hoe sneller de bal weer boven komt drijven. ACT helpt je om uit het gevecht te stappen.

Onderdeel van ACT zijn mindfullness oefeningen.

Back To Top